Retorik

Har idag haft en nervbitande tal i Retorik A. Jag, som avskyr att tala inför människor, börjar ifrågasätta mitt val att välja en talarkurs. Osmart var förnamnet, hahaha..

Jag valde iallafall att hålla ett argumenterande tal om de amerikanska vapenlagarna (som är helt skruvat galna) och som tiden gick... Talet som skulle vara runt 3 minuter blev 5 minuter och 40 sekunder, hahaha... Jag är ganska passionerad om detta ämnet, eherm...

Det var lite synd bara att läraren inte helt förstod mitt upplägg av talet och hur jag valde att disposinera det, medans eleverna förstod. Det hjälper ju tyvärr inte mina betyg att eleverna förstod, när inte lärarna gör det.

Men iallafall, inatt så satt jag uppe och letade lite information och fick upp en hel del om Columbinemassakern. Två elever, 18 och 17 år, sköt ihjäl 12 elever och 1 lärare, samt skadade 24 andra. Så fruktansvärt hemskt, det som hände.







Texten här under är väl värd att läsas!! Här följer hela förloppet under själva massakern. Tidigare händelser får ni läsa själva på Wiki.

Skador och dödsfall i den inledande händelsen
1. Rachel Scott, 17 år, dödad av skott i huvudet, överkroppen och ben på ett gräsområde nära skolans västra ingång.
2. Richard Castaldo, 17 år, skjuten i armen, bröstet och buken på samma gräsområde som Rachel Scott.
3. Daniel Rohrbough, 15 år, dödad av ett skott i bröstet i den västra trappan.
4. Sean Graves, 15 år, skjuten i ryggen, foten och buken i den västra trappan.
5. Lance Kirklin, 16 år, skjuten i benet, nacken och käken i den västra trappan.
6. Michael Johnson, 15 år, flydde från gräsplätten med sår i ansiktet, armen och benet.
7. Mark Taylor, 16 år, skjuten i bröstet, armen och benet på den gräsbevuxna kullen.
8. Anne-Marie Hochhalter, 17 år, skjuten i bröstet, armen, buken, ryggen och vänstra benet nära matsalens utgång.
9. Brian Anderson, 16 år, splitterskadad av glas nära den västra ingången.
10. Patti Nielson, 35 år, träffad i axeln av splitter nära den västra ingången.
11. Stephanie Munson, 16 år, skjuten i fotleden i den norra korridoren.
12. Dave Sanders, 47 år, dog efter en blodförlust orsakad av att ha blivit skjuten i nacken och ryggen i den södra korridoren.

"Klockan 11.19 hörde ett vittne Eric Harris skrika "Go! Go!" och i det ögonblicket drog attentatsmännen ut sina gevär och började skjuta mot Rachel Scott och Richard Castaldo som satt på en gräsplätt och åt lunch. Scott dog direkt, träffad av fyra skott; Castaldo blev allvarligt skadad, träffad åtta gånger. Det är oklart vem som sköt först och vem som dödade Scott. Många rykten cirkulerade rörande motiven till massakern, ett av dem var att gärningsmännen skulle ha fokuserat på kristna elever. Ett av ryktena var att gärningsmännen först skulle ha frågat Rachel Scott om hon var troende, varpå de dödat henne när hon svarade ja. FBI bekräftade dock senare att så inte var fallet.



Harris tog av sin trenchcoat och tog ut sitt halvautomatiska gevär och siktade det ner för den västra trappan. Daniel Rohrbough och två vänner, Sean Graves och Lance Kirklin, var på väg upp för trappan direkt nedanför gärningsmännen. Kirklin mindes att han såg dem stå på toppen när de öppnade eld mot honom. Alla tre föll ner skadade. Harris och Klebold vände sig sedan och började skjuta åt syd (bort från skolan) på elever som satt på gräset mittemot den västra ingången. Michael Johnson blev träffad men fortsatte springa och lyckades fly. Mark Taylor föll ner oförmögen att gå och spelade död. De andra flydde oskadda.

 


Samtidigt inne i matsalen hade elever rest sig upp och tittat ut genom fönstren för att se vad som pågick, många trodde först att det var en filminspelning eller ett skämt innan terminsslutet, men när lärare förstod att så inte var fallet utbröt panik då rummet evakuerades snabbt och man hann även varna många elever i andra klassrum som då gömde sig och låste dörrarna.

 


På parkeringen stod Sean Graves upp och haltade till matsalens sidoingång där han kollapsade framför dörren. Klebold gick nerför trappan och mot sidoingången, när han kom fram så sköt han Lance Kirlin i ansiktet vilket inte dödade men skadade honom allvarligt. När Daniel Rohrbough drog sig neråt över trappan så gick Klebold ikapp honom och sköt honom i ryggen vilket dödade honom. Han gick sedan upp för trappan och in i matsalen där han gick över den skadade Sean Graves, som låg vid matsalsingången. Klebold gjorde eventuellt detta för att se varför inte propanbomberna exploderat. När Klebold gick upp för trappan började Harris skjuta mot flera elever som satt nära matsalsingången och skadade Anne-Marie Hochhalter när hon försökte fly. Några sekunder senare möttes de när Klebold gick upp för trappan och mötte Harris högst upp.

 


De två sköt sedan mot elever som stod nära fotbollsplanen några tiotal meter bort men lyckades inte träffa någon. De kastade rörbomber samtidigt som de rörde sig genom den västra ingången. Ingen av rörbomberna detonerade dock. då hon trodde att de höll på med en videoinspelning eller att det var något skämt. När Anderson öppnade den första av de två dörrarna sköt Harris och Klebold genom fönstret. Anderson blev skadad av flygande glas och Nielson blev träffad i axeln av splitter. Hon sprang då direkt till biblioteket där hon började varna eleverna och sa åt dem att sätta sig under bänkarna och vara tysta. Efter det så ringde hon larmnummret 9-1-1 och gömde sig själv under en bänk. Brian Anderson låg kvar mellan de yttre och inre dörrarna där han hade blivit träffad av flygande glas. Inne i skolan gick Patti Nielson och eleven Brian Anderson mot den västra ingången. Hon skulle gå ut och säga till eleverna att lägga av med det,

 

 

Strax efter, ungefär klockan 11.24, anlände en polis och började skjuta mot Harris och Klebold vilket distraherande dem från Brian Anderson. Anderson tog sig ut därifrån och lyckades ta sig till ett personalrum vid biblioteket där han gömde sig till massakern var över. Harris sköt tio skott mot polisen, som senare kallade på förstärkning genom sin polisradio. När Harris var tvungen att ladda sprang han in i skolan tillsammans med Klebold. De båda rörde sig genom den norra korridoren och sköt mot allt de såg och kastade rörbomber. De träffade eleven Stephanie Munson i vristen men hon lyckades ändå fly från skolan och tog sig till ett hus strax över gatan. De båda fortsatte sen skjuta ut genom fönstret mot den östra ingången av skolan. Efter att ha senare gått igenom korridoren ytterligare fler gånger samtidigt som de sköt på alla de såg, utan att lyckas skada någon, gick de tillbaka mot den västra ingången och svängde in i korridoren som gick mot biblioteket.

 


Tränaren och idrottsläraren Dave Sanders hade tidigare evakuerat matsalen genom en trappa som ledde upp till den andra våningen. Trappan var runt hörnet från korridoren mot biblioteket i den södra huvudkorridoren. Han och en elev svängde runt hörnet och var på väg neråt i korridoren mot biblioteket när de såg gärningsmännen komma gående mot dem. De vände då om och sprang åt andra hållet (vissa spekulerar i att Dave Sanders var på väg till biblioteket för att hjälpa till i evakuerandet av elever därifrån).

 


Gärningsmännen sköt mot de båda och träffade Dave Sanders i bröstet samtidigt som han nådde fram till den södra korridoren. Eleven sprang in i klassrummet SCI-1 och varnade läraren där. Samtidigt så vände gärningsmännen och gick tillbaka i den norra korridoren. Sanders kravlade över till klassrummet där läraren tog in honom i klassrummet SCI-3, där trettio elever gjorde ett prov. De gjorde en skylt som det stod "1 bleeding to death" på, ungefärligt översatt "en blöder till döds", och höll upp den emot fönstret för att få hjälp. Två elever genomförde första hjälpen Han var den enda läraren som dog i massakern. och försökte stoppa blodflödet med hjälp av tyg från kläder som de fått av elever. En lärare och flera elever kommunicerade med polisen på utsidan genom att använda en telefon i klassrummet. Alla elever i rummet blev evakuerade; dock så evakuerades inte Dave Sanders och han dog ungefär klockan 15.00.

 

 

Massakern i biblioteket


Samtidigt som skjutande pågick pratade Patti Nielson med larmcentralen. Hon berättade vad som hade hänt och försökte få alla elever att gömma sig under bänkar. Hennes samtal togs emot av larmcentralen klockan 11.25.05. Tiden mellan det att samtalet togs emot och att gärningsmännen gick in i biblioteket var fyra minuter och tio sekunder. Innan de gick in kastade förövarna två bomber i matsalen från trappan i den södra korridoren, båda bomberna exploderade. En av explosionerna filmades av övervakningskamerorna. Senare slängde de en annan bomb i korridoren mot biblioteket vilken även den exploderade och skadade några skåp. Klockan 11.29 gick Harris och Klebold in i biblioteket där 52 elever, två lärare och två bibliotekarier gömde sig.

 


När han gick in sköt Harris på en utställningsmonter mittemot bänken som Patti Nielson gömde sig under, detta skadade eleven Evan Todd som gömde sig under ett skrivbord nära montern. Harris skrek sedan "ställ er upp", så starkt att det hörs på inspelningen av Patti Nielsons samtal med larmcentralen klockan 11.29.18. Lärare och personal som gömde sig i biblioteket och närliggande rum sa att de hörde gärningsmännen yttra saker såsom "Everyone with a white cap or baseball cap, stand up!" och "All jocks stand up! We'll get the guys in white hats! (ungefärligt översatt "Alla med en vit keps ställ er upp!" och "Alla jocks (person som är sportintresserad) ställ er upp! Vi kommer att ta de som har på sig vita kepsar!"). Att ha på sig en vit keps på Columbine var en tradition bland elever som deltog i de olika sporterna på skolorna. När ingen ställde sig upp skrek Harris ut att han skulle börja ändå.

 


Skador och dödsfall i biblioteket
13. Evan Todd, 15 år, lindrigt skadad av splitter från ett skrivbord han gömde sig under.
14. Kyle Velasquez, 16 år, dödad av skott i huvudet och ryggen.
15. Patrick Ireland, 17 år, skjuten i armen, benet, huvudet och foten.
16. Daniel Steepleton, 17 år, skjuten i låret.
17. Makai Hall, 18 år, skjuten i knät.
18. Steven Curnow, 14 år, dödad av ett skott i nacken.
19. Kacey Ruegsegger, 17 år, skjuten i handen, armen och axeln.
20. Cassie Bernall, 17 år, dödad av ett skott i huvudet.
21. Isaiah Shoels, 17 år, dödad av ett skott i bröstet.
22. Matthew Kechter, 16 år, dödad av ett skott i bröstet.
23. Lisa Kreutz, 18 år, skjuten i axeln, handen, armarna och låret.
24. Valeen Schnurr, 18 år, skadad i bröstet, armarna och magen.
25. Mark Kintgen, 17 år, skjuten i huvudet och axeln.
26. Lauren Townsend, 18 år, dödad av flera skott i huvudet, bröstet och underkroppen.
27. Nicole Nowlen, 16 år, skjuten i magen.
28. John Tomlin, 16 år, dödad av flera skott i huvudet och nacken.
29. Kelly Fleming, 16 år, dödad av ett skott i nacken.
30. Jeanna Park, 18 år, skjuten i knät, axeln och foten.
31. Daniel Mauser, 15 år, dödad av ett skott i ansiktet.
32. Jennifer Doyle, 17 år, skjuten i handen, benet och axeln.
33. Austin Eubanks, 17 år, skjuten i huvudet och knät.
34. Corey DePooter, 17 år, dödad av skott i bröstet och nacken.

En översikt över massakern i biblioteket. Röd och blå prick markerar Harris respektive Klebold. Gröna prickar indikerar vittnen till massakern. Grå prickar är döda elever.



De båda rörde sig sen till den andra långsidan av biblioteket där det stod två rader av datorer. Evan Todd använde denna tid till att gömma sig under en annan bänk. Kyle Velasquez satt på den norra eller övre raden av datorer; polisen sa att han inte hade gömt sig under en bänk men det visade sig senare att han hade duckat under datorbordet. Klebold sköt honom, skotten träffade i huvudet och ryggen och han dog. Gärningsmännen satte sedan ner sina väskor som var fyllda med ammunition på en bänk vid den södra, eller lägre, raden av datorer och började ladda om sina vapen. De gick till fönstren där de hade utsikt över trapporna som de nyss varit vid. När de märkte att polisen höll på att evakuera elever öppnade de eld mot polisen som besvarade skottlossningen.

 


Efter några sekunder gick Klebold bort från fönstret och avfyrade sin hagelbössa mot ett närliggande bord, vilket skadade eleverna Patrick Ireland, Daniel Steepleton och Makai Hall. Harris tog sitt hagelgevär och gick över till den lägre raden av datorbord och avfyrade vapnet under den första bänken utan att se vem som satt under det. Skottet dödade Steven Curnow som satt gömd under bänken. Han sköt direkt efter under nästa bänk och skadade Kacey Ruegsegger.

 

 

Utredningar säger att efter detta så gick Harris över till bordet mittemot den lägre bänkraden med datorer, knackade två gånger, hukade sig på knä och sa "tittut" innan han sköt Cassie Bernall i huvudet. Rekylen från vapnet träffade honom i ansiktet och hans näsa bröts. Vissa tror att Bernall var den person som fick frågan om hon trodde på Gud, andra menar att konversationen ägde rum men att den ägde rum mellan Klebold och eleven Valeen Schnurr. Tre elever som såg Bernall dö, inklusive personen som satt under samma bord som hon, har vittnat om att konversationen inte ägde rum. Andra elever i biblioteket menar att samtalet ägde rum även om ingen av dem hörde det. De kan istället ha hört samtalet mellan Schnurr och Klebold och efter påverkan av nyhetsrapportering trott att detta samtal ägde rum med Bernall.

 


Harris vände sig sedan mot nästa bänk där eleven Bree Pasquale satt bredvid, snarare än under, bänken. Hon hade inte lyckats gömma sig där eftersom det inte fanns tillräckligt med plats. Harris frågade henne om hon ville dö varpå Pasquale svarade med att börja be för sitt liv. Vittnen rapporterade att Harris verkade vara aningen ur balans samtidigt som detta skedde, möjligen från såret i ansiktet, vilket blödde kraftigt. Under Harris samtal med Pasquale försökte Patrick Ireland hjälpa Makai Hall som hade ett sår i benet. När han gjorde detta syntes hans huvud över bordet, Klebold såg detta och sköt mot honom. Ireland blev träffad två gånger i huvudet och en gång i foten. Han slogs medvetslös men överlevde.



Klebold gick mot ett annat par bänkar där han upptäckte Isaiah Shoels, Matthew Kechter och Craig Scott, den avlidne Rachel Scotts bror, gömda under en bänk. Alla var populära idrottare i skolan. Han försökte dra ut Isaiah men lyckades inte. Han ropade då på Harris som lämnade Bree Pasquale och gick till Klebold. Harris och Klebold retade Isaiah för olika saker bland annat hans hudfärg. Harris böjde sig sedan ner och sköt Shoels i bröstet vilket dödade honom. Klebold böjde sig också ner och sköt, vilket träffade och dödade Matthew Kechter. Craig Scott blev inte skadad och spelade sedan död under sina vänners kroppar. Harris kastade en koldioxidbomb mot bordet där Hall, Steepleton och Ireland gömde sig. Bomben landade på Daniel Steepletons höft. Makai Hall kastade bomben söderut (iväg från gärningsmännen).

 


Harris gick sedan mellan bokhyllorna till väst- och mittsektionen av bänkarna. Han hoppade på en av bokhyllorna och skadade den och senare sköt han mot någonting i det området. Det är inte känt vad han sköt mot eftersom ingen kunde se honom då. Klebold gick igenom den första raden med bokhyllor, det inledande bänkområdet och den andra raden av bokhyllor i det östra området. Harris gick igenom mittsektion där han mötte Klebold. Klebold sköt sönder en utställningsmonter nära dörren innan han vände sig och avfyrade ett skott mot bordet närmast honom vilket skadade Mark Kintgen. Han vände sig sedan till bänken till vänster om honom och avfyrade ett skott mot det som skadade Lisa Kreutz och Valeen Schnurr med samma kula. Han gick sedan mot bänken och sköt igen vilket dödade Lauren Townsend.

 


Samtidigt gick Harris till en annan bänk där två tjejer gömde sig. Han böjde sig ner, tittade på dem och avfärdade dem som patetiska. De båda gick sedan över till en ledig bänk och laddade om sina vapen. Schnurr, som hade blivit allvarligt skadad, sa högt "Gud hjälp mig". Klebold gick då tillbaka till hennes bänk och frågade henne om hon trodde på Gud. Hon tvekade i sitt svar och svarade först nej men sedan ja för att försöka få till svaret rätt. Han frågade henne sedan varför och hon sa då att det antagligen var för att hennes familj var troende. Han retade henne lite innan han gick iväg. Det var denna incident som ledde till att vissa trodde att gärningsmännen skjutit Cassie Bernall i huvudet efter att ha frågat henne om hon trodde på Gud.

 


Harris gick till en bänk och sköt två gånger under det, vilket skadade Nicole Nowlen och John Tomlin. När Tomlin försökte krypa ut kom Klebold runt hörnet och sparkade honom. Harris retade honom för hans försök att fly och Klebold sköt honom sen flera gånger vilket dödade honom. Harris gick senare över till den andra sidan av bordet där Lauren Townsend låg. Bakom det satt Kelly Fleming, likt Bree Pasquale, bredvid bordet istället för under det. Harris sköt mot henne med sitt gevär, vilket träffade henne i ryggen och dödade henne direkt. Han fortsatte att skjuta mot bordet bakom henne där han träffade Townsend och Kreutz igen, och sårade Jenna Park. En obduktion senare visade att Townsend dödats av det första skottet.

 


11.37 gick gärningsmännen till mitten av rummet där de började ladda om sina vapen. Klebold såg en elev under en bänk i närheten och bad honom identifiera sig. Eleven var John Savage, en av Klebolds bekanta. Savage frågade Klebold vad de gjorde, varpå Klebold svarade "Oh, just killing people" (ungefärligt översatt "bara dödar folk"). Savage frågade sen om de skulle döda honom. Klebold tvekade men sa sedan åt honom att lämna biblioteket. Savage flydde direkt genom bibliotekets huvudingång.



När Savage hade flytt vände sig Harris och sköt med sitt gevär direkt norr om vart de hade varit där han träffade Daniel Mauser i ansiktet vilket dödade honom. Båda gärningsmännen rörde sig sedan söder om vart de varit och började skjuta under slumpvis utvalda bänkar, vilket allvarligt skadade Jennifer Doyle, Austin Eubanks och Corey DePooter. DePooter dog senare av sina skador. Depooter, det sista offret i massakern, fick senare beröm postumt för att ha hållit sina vänner lugna under massakern.

 


Efter detta så hörde flera vittnen hur Harris och Klebold konverserade och inte längre fick en kick av att skjuta sina offer. Klebold blev citerad för att ha sagt "Maybe we should start knifing people, that might be more fun" (ungefärligt översatt "Vi kanske borde börja knivhugga folk istället, det är kanske roligare"). Båda gärningsmännen började gå mot utgången och Harris kastade en Molotov cocktail mot den sydvästra delen av biblioteket, men den exploderade inte. De mötte varandra vid bänken där Evan Todd hade gömt sig. Där började gärningsmännen göra sig lustiga över Todd. Todd hade på sig en vit keps vilket betydde att han var engagerad i någon av skolans sporter men när gärningsmännen ville se hans ansikte lyfte han upp kepsen så att de inte skulle se den. Klebold bad Todd om att ge honom en anledning till varför han inte skulle mörda honom och Todd svarade då att han inte ville ha några problem. Gärningsmännen fortsatte att reta honom och diskuterade om de skulle döda honom men de gick slutligen iväg.


Eric Harris och Dylan Klebold gick ut från biblioteket klockan 11.42.


Nästan direkt efter flydde 34 oskadade och 10 skadade elever ur biblioteket genom den norra dörren. Patrick Ireland som slagits medvetslös och Liza Kreutz som inte kunde röra sig stannade kvar. Patti Nielson gick in i det rum där Brian Anderson och gömde sig där tillsammans med tre andra ur personalen. De låste in sig där och stannade kvar där tills de blev befriade ungefär klockan 15.30."


http://sv.wikipedia.org/wiki/Columbinemassakern

Kommentarer
Postat av: anna

Det är inget hemskt. Eric & Dylan är gudar :-)

2011-12-31 @ 23:47:35
URL: http://jjustannaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0